Alcohol & Drugs

Bij vieringen en rituelen    69

Sinds Ostara 2015 vier ik de jaarfeesten mee van Lunadea in Koog aan de Zaan en vanaf Imbolc 2017 organiseren we met een groepje jaarfeesten in Eindhoven.
Omdat ik het leuk vindt om de jaarfeesten ook bij andere groepen mee te vieren, viel het me bij één groep op dat ze de jaarfeesten vanuit een cafe organiseerden. We kwamen dan samen in een cafe, deden buiten het rituele gedeelte om daarna weer gezellig na te praten in het cafe. Hoewel de sfeer gezellig en gemoe­de­lijk was, was deze toch anders dan op de jaarfeesten waar geen alcohol gedronken werdt zoals die van Lunadea in Koog aan de Zaan en die van ons in Eindhoven. Bij deze laatsten bleef de energie van de viering langer bij me hangen... De verbinding met elkaar gecreëerd gedurende de viering leek langer te blijven bestaan. Daarom heb ik voor de jaarfeesten in Eindhoven er heel bewust voor gekozen iedereen te vragen om de avond voor een viering en op de dag zelf geen alcohol en andere drugs te nuttigen...

Alcohol

Met onze jaarfeesten willen we een verbinding maken met de natuur en met elkaar en alcohol en drugs brengen ons juist verder van onszelf vandaan.
Natuurlijk kan je best de avond voor de viering een glaasje drinken (maar liever dus niet), doch wanneer je de avond voor een jaarfeest aangeschoten of dronken bent geweest dan ben je de volgende dag met het jaarfeest zelf niet echt in staat om deze verbinding met de natuur en elkaar te maken.
Alcohol is een downer, een onderdrukkend middel (van o.a. rem­min­gen) die het serotonine-niveau in de hersenen verlaagt, waar­door je bij regelmatig gebruik ook depressief kan worden (zie o.a. Nieuwe­tijds­kind.com, SpiritueleJongeren.nl ).
Alcohol vertraagt hersenprocessen wat een verminderde ge­heu­gen­func­tie geeft, het verminderd je vermogen tot opname van vitame D en calcium, verminderd de productie van vitamine B12, beschadigd de lever, enz..

Het woord alcohol komt van het Arabische woord "al-kuhl", wat "Lichaam etende spirit" betekend, een heel toepasselijke naam dus. In de alchemie wordt alcohol gebruikt om de essentie van een stof uit de stof te halen en in de medische wereld wordt met alcohol ge­ster­ri­li­seerd. Alcohol is dus en levensvernietigende substantie (zie ook Earth-Matters.nl, TheCostaRicaNews.com,   Holistik.nl  &  Curioctopus.nl).

Ik kom wel eens het argument tegen dat men het gevoel heeft van een beetje alcohol wat meer open te gaan staan. Mensen hebben het gevoel lossen en opener van alcohol te worden doordat alcohol remmingen onderdrukt, dus hoewel men het gevoel heeft "opener" te worden "drukt men juist een deel van zichzelf weg".
Een van de betekenissen die Dr. Rachel Hajar in oude Arabische teksten vond voor het woord Al kol is dan ook iedere substantie die de geest wegneemt of overschaduwt (zie TheCostaRicaNews.com).

Alcohol houdende dranken zoals bijvoorbeeld Mede worden wel tijdens rituelen gebruikt waar het dan de geest symboliseert. Er wordt dan bijvoorbeeld een drinkhoorn met Mede doorgegeven waaruit iedereen in de groep een klein slokje neemt (of wie niet wil drinken kan over de hoorn blazen) en dan een heilsboodschap uitspreekt. Met de jaarfeesten in Eindhoven doen we onze rituelen over het algemeen zonder alcoholhoudende dranken, doch wanneer iemand van de organisatie Mede meeneemt voor gebruik in een ritueel is dat natuurlijk prima. Doch dit is eerder een uitzondering dan een terugkerend item.

De jaarfeesten in Eindhoven zijn geen drink-feestjes, het zijn spiritueel georiënteerde vieringen waarin we een verbinding zoeken met de natuur en met elkaar, met de essentie van de natuurlijke processen van dit moment in het jaar in relatie met onze eigen levensprocessen.
We zoeken dus juist verbinding en contact met de natuur, met de wereld, terwijl alcohol je juist van de wereld af helpt, de verbinding met jezelf en de natuur wegdrukt. Daarom dus de vraag om de avond ervoor en tijdens het jaarfeest geen alcohol te nuttigen.

Drugs

Sommige mensen zijn de mening toegedaan dat men met ver­schil­len­de drugs spirituele ervaringen kan opwekken. Bijvoorbeeld van hasj en wiet zou je spirituele ervaringen kunnen krijgen en allerlei creatieve inzichten. In de tijd dat ik hasj en wiet rookte heb ik inderdaad heel mooie inzichten gehad die ik toen meteen opschreef omdat ik ze zo geweldig en geniaal vond. Toen ik dit dan de volgende dag toen ik weer redelijk nuchter was teruglas vond ik het allemaal redelijk onzinnig.
Ook hasj en wiet zijn downers en je hoeft niet iets te ondernemen om je lekker te voelen, je rookt gewoon een joint.
De psycho actieve stof in hasj en wiet is THC. THC kan o.a. het geheugen verstoren, je vergeet bijvoorbeeld wat je gezegd hebt of wilt gaan zeggen (zie o.a. Jellinek & Trimbos studie & Drugsinfoteam & Wikipedia).
Langdurig gebruik van wiet en hasj verminderd de motivatie om iets te ondernemen.
Bovengenoemde effecten van hasj en wiet kan ik onderschrijven uit eigen ervaring. Ruim 15 jaar geleden ben ik dan ook gestopt met roken en blowen, onder andere omdat ik het gevoel had dat het me tegenhield in mijn ontwikkeling.

Drank en drugs nemen je belevingswereld voor een deel over, beïnvloeden zodoende hoe je jezelf en de wereld ervaart, dus op dat moment heb je dan per definitie minder contact met jezelf, ben je verder van jezelf verwijderd. Tijdens onze jaarfeesten staat juist de verbinding met de natuur en met elkaar centraal, daarom vraag ik iedereen die naar de jaarfeesten in Eindhoven komt die dag en liever ook de avond ervoor geen bewustzijnsveranderende middelen te gebruiken zoals alcohol, wiet, hasj, enz..

Zodoende kunnen we er dan gezamenlijk in verbinding een mooie viering van maken!

Martin Roek      



Ayahuasca, een spirituele drug?

Geschreven door Martin Roek - Update op 3 Oktober 2019

Ayahuasca is een drank die door Sjamanen in Zuid Amerika gebruikt wordt om inzichten en vragen be­ant­woord te krijgen.
Men noemt Ayahuasca een spirituele drug, er is zelfs een kerk waarin Aya­huas­ca centraal staat. Voegt Ayahuasca nu werkelijk iets toe dat niet op een andere manier net zo goed bereikt kan worden en wat zijn de risico's?
 >> Lees hier verder